Uporabljamo piškotke, da naredimo vašo izkušnjo boljšo. V skladu z novo direktivo o e-zasebnosti, vas moramo vprašati za soglasje o nastavitvi piškotkov. Izvedite več.
Kako pobeliti jajca + 2 tehniki barvanja pirhov, ki ju morate preizkusiti
Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ena od tradicij, povezanih z njenim praznovanjem, pa je tudi barvanje pirhov, oziroma pisanic. Kakšne tehnike barvanja jajc so nam najbolj pri srcu?
Barvanje jajc ima v Sloveniji močno tradicijo, ki se razlikuje glede na pokrajine in se prenaša iz roda v rod. Glede na dele Slovenije so se pirhov prijela tudi različna poimenovanja – pisanke, rumenke, pierha in še kaj.
Kako pred barvanjem pobeliti jajca?
Jajca vsaj 24 ur pred kuhanjem hranite na sobni temperaturi, da med kuho ne bi pokala. Bolj bela kot so jajca, bolj bodo barve prišle do izraza. Bela jajca sicer lahko tudi kupite, a imajo ta natisnjene datume, ki vam znajo pokvariti ustvarjalni del. Navadna, temnejša jajca lahko torej pobelite kar doma.
Jajca pobelimo tako, da jih skuhamo v mešanici vode in alkoholnega kisa v razmerju 1:1. Jajca položimo v mešanico in počakamo, da zavre. Med kuhanjem iz vode odstranjujemo peno. Ko zavre, ugasnemo kuhalnik in jajca pustimo ležati v mešanici še 20 minut. Jajca nato speremo pod hladno vodo in malo podrgnemo z gobico.
Postopek beljenja jajc je enostaven, velja pa si zapomniti, da z beljenjem stanjšamo lupino, zato moramo s takšnimi jajci še previdneje rokovati.
Servietna tehnika za očarljive vzorce
Servietna tehnika za barvanje pirhov je precej bolj enostavna, kot si mislite. Najprej trdo skuhamo jajca, saj jih bomo okraševali že kuhana. Če jih boste prej že pobelili, ta del preskočite, saj so se skuhala že med beljenjem.
Nato na kup zberemo serviete različnih barv, vzorcev in potiskov. Nato serviete razplastimo, da nam ostane le zadnja, potiskana plast. Iz tega nato razrežemo manjše kose, s katerimi bomo oblepili jajca. Za lepilo uporabimo jajčni beljak. Na z beljakom premazano jajce nato nalepimo servieto in še enkrat premažemo z beljakom. V pomoč so vam lahko čopiči za barvanje s temperami. Nato jajca odložimo na rešetko, da se beljak posuši in čudoviti pirhi so končani! Za lesk lahko pirhe premažete z oljem.
Večna klasika: barvanje pirhov s čebulnimi olupki in/ali teranom
Rdeči pirhi, ki ponazarjajo kaplje krvi, so najbolj tradicionalna tehnika barvanja jajc. Ta tehnika barvanja pirhov je tudi najbolj okolju prijazna, saj za izdelavo uporabljamo naravne materiale.
Za barvanje v čebulnih olupkih namreč vzorčke na jajcih pogosto delamo s pomočjo tistega, kar najdemo v naravi – regratovi listi, detelja, travniške rože in druge biljke. Te rastlinice zmočimo, da se prilepijo na še surovo jajce, okoli njih pa ovijemo stare najlonke, zavezane s sukancem, da jih bodo držale na mestu tudi med kuhanjem.
V lonec s čebulnimi olupki in hladno vodo nato položite jajca in jih nekaj minut le namakajte. Če jajc ne boste prej že razbarvali v kisu, lahko v vodo dodate nekaj kapljic kisa, ki bo lupino malo zmehčala, da bo bolj vpila barvo. Nato zavrite vodo in jajca na manjšem ognju kuhajte še 10 minut.
Podobne naravne tehnike kot s čebulnimi olupki so tudi s teranom, ki jajcem da poseben kristaliziran videz. Ali pa s kurkumo, listi špinače, rdečim zeljem, koprivami ali drugimi živili, ki oddajo dovolj barve.
PREBERITE ŠE: To so triki, kako skuhati najboljšo govejo juho