Prižgite pečico: tu je PICA, ki ima v testu PIVO! + RECEPT

Prižgite pečico: tu je PICA, ki ima v testu PIVO! + RECEPT

Picaaaa! Italijanska pogruntavščina je svojo priljubljenost dosegla po vsem svetu. V Ameriki na primer vsako sekundo v dnevu pojedo 350 kosov pice, kar 93 odstotkov Američanov pa jo jé najmanj enkrat na mesec. Glede na število picerij pri nas ni prav veliko drugače, številni Slovenci pa si pico radi pripravijo kar doma.

A pravi ljubitelji pice vedo, da ni čisto vsaka pica – dobra pica. Veliko je odvisno od tega, kakšno je njeno testo. Nato pa seveda tudi od tega, kaj vse je na njej.

Napolitanska pica

Veliko priljubljenost zadnja leta tudi pri nas dosegajo napolitanske pice, tiste originalne. Pica namreč izvira iz Neaplja (italijansko Napoli). Njeno testo je praviloma iz moke, kvasa, soli in vode, mora pa vzhajati počasi, zato kvasu ne dodajo sladkorja. Prav tako naj bi to testo gnetli le z rokami, ne strojno. Pečemo jo zgolj kakšni 2 minuti, temperatura krušne peči pa mora biti najmanj 400 stopinj Celzija, česar domača električna pečica običajno ne zmore.

Italijani pravijo, da je edina prava pica tista, ki ima toliko sestavin, da ji ničesar več ne moremo odvzeti, vsekakor pa na njej ni niti koruze ali ananasa ... Po tradiciji je napolitano dovoljeno obložiti zgolj s paradižniki vrste San Marzano, mocarelo fior di latte, svežimi listi bazilike in ekstra deviškim oljčnim oljem. Ampak – saj veste, da radi kršimo pravila.

Kaj pa pica, ki ima v testu pivo?

Če je originalna pica margerita, se je pri nas kot "klasika" najbolj prijela tista, na kateri so paradižnikova mezga, origano, sir (najbolje mocarela), šunka in šampinjoni. Ponekod tudi oliva, artičoke in sveža bazilika. In če je običajno testo za pico zameseno z vodo, imamo idejo, kako ga lahko malo "začinite"!

S pivom, seveda! Kuhanje s pivom sicer ni nobena nova pogruntavščina, pivsko testo so mesili že leta nazaj. S takšnim mehkim testom bo pica lepo vzhajala in tudi zapekla se bo bolj hrustljavo. Kaj potrebujete?

SESTAVINE

- 500 gramov moke

- 3,5 dl piva

- 4 žličke olja

- sol, sladkor

- vrečka suhega kvasa

V posodi zmešajte vse sestavine in gnetite dokler ne dobite gladkega testa. Kepico nato dajte vzhajati za eno uro, nato pregnetite še enkrat, razporedite na 4 manjše kepe in vzhajajte še eno uro. Testo nato razporedite po pekaču in nadevajte s poljubnimi sestavinami – naše zlato pravilo velja: manj je več! Zdaj pa v dobro ogreto pečico! Dober tek!

PREBERITE ŠE: PIVO! In dejstva, ki jih o tej priljubljeni hmeljni pijači še ne veste

POTREBUJETE TUDI TOLE!

*Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!