To so kozarci, iz katerih boste spili najboljši martini + RECEPT!

To so kozarci, iz katerih boste spili najboljši martini + RECEPT!

Tokrat bomo spili najljubši koktajl slavnega vohuna 007 Jamesa Bonda – martini! Pretresen ali premešan?

Martini je narejen in gina in vermuta, v poseben kozarec pa dodamo še olivo in limonino lupino. Kozarec ima širok zgornji rob in zelo zoženo dno, stoji pa na dolgem peclju, ki pomaga nadzorovati temperaturo, da se led ne stopi prehitro. Klasični martini vsebuje torej vermut in gin, priljubljena različica pa je tudi vodka martini, kjer namesto gina za osnovno žgano pijačo dodamo vodko. To je tudi različica, ki jo je pil James Bond, torej z vodko, ne z ginom, s tem da je moral biti pretresen in ne zmešan.

Ime koktajla martini verjetno izhaja iz znane znamke vermuta. Vermut je alkoholizirano aromatizirano vino, obogateno z infuzijami, začimbami in drugimi rastlinskimi esencami. A večinski delež koktajla martini predstavlja gin! Kako torej pripraviti koktajl martini?

Potrebujete:

- gin

- vermut

- olive / vložene čebulice

- limonino lupino

- mešalnik za koktajle

- kozarec za gin

- led

Postopek:

V mešalniku za koktajle zmešate gin, vermut in led, mešanico pa nato prelijete v kozarec za martini. Dodate še olivo in limonino lupinico. Kakšna so razmerja v mešanici? Martini naj bi imel razmerje gina proti vermutu 3-8: 1. Torej različici 3:1, ki ima veliko vermuta, rečemo "wet martini". Manj kot je v pijači vermuta, bolj "suh" je koktajl. Razmerje gina proti vermutu 8:1 je torej bistveno bolj suh, oziroma "dry martini". Čin!

PREBERITE ŠE: Samo za odrasle: malo drugačne ideje za družabne igre

*Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!