PIVO! In dejstva, ki jih o tej priljubljeni hmeljni pijači še ne veste

PIVO! In dejstva, ki jih o tej priljubljeni hmeljni pijači še ne veste

Ste vedeli, da prvi petek v avgustu velja za mednarodni dan piva? V čast tej priljubljeni hmeljni pijači smo zbrali nekaj dejstev, ki jih morda še ne poznate!

Top 3 pijače na svetu: Voda, čaj in PIVO!

Ste vedeli, da pivo velja za najstarejšo in najbolj priljubljeno alkoholno pijačo na svetu? Med vsemi pijačami je pivo na tretjem mestu po svetovni porabi. Pred njim sta le voda in čaj.

Glavne sestavine piva so voda, slad, hmelj in kvas. Hmelj da pivu grenek okus, kvas pa povzroči alkoholno vrenje.

V Ljubljani in v Laškem najdemo edini Pivovarniški ulici v državi

Po podatkih Statističnega urada RS je v Sloveniji leta 2021 delovalo 68 pivovarn, kar je skoraj petkrat toliko kot pred 15 leti. Lani je bila povprečna drobnoprodajna cena litra piva 1,93 evra. Pivo je bilo maja letos v primerjavi z istim mesecem lani dražje za 7,5 odstotka. Po zadnjih razpoložljivih podatkih SURS-a je prebivalec Slovenije doma porabil nekaj več kot 26 litrov piva na leto. V Ljubljani in v Laškem najdemo edini Pivovarniški ulici v državi. Prva ima šest hišnih številk, druga pa tri, še poroča SURS.

Trpite za cenosilikafobijo?

Veste, kaj je to cenosilikafobija? Kot je za ZRC SAZU pojasnil Dr. Marko Snoj gre za novoklasično zloženko, ki pomeni strah pred praznim kozarcem. Oziroma predvsem strah pred praznim kozarcem adiktivnih pijač, to pa seveda ni samo pivo, ampak vse, kar vsebuje dovolj alkohola.

Pivo v Rusiji velja za alkohol šele 12 let ...

V Rusiji vse do leta 2011 piva in vseh ostalih pijač, ki vsebujejo manj kot 10 odstotkov alkohola, sploh niso uvrščali med alkoholne pijače.

… medtem ko je bilo na Islandiji še nedavno prepovedano

Če ga v Rusiji sploh niso šteli med alkohol, pa je bilo pivo na Islandiji prepovedano vse do 1. marca 1989. Prepoved je ostala še iz časa prohibicije, ki je bila leta 1935 sicer odpravljena za vse ostale alkoholne pijače, a ne za pivo.

Eh, Guinness

V domovini slovitega Guinnessa – na Irskem – tega piva spijejo manj kot v Nigeriji.

*Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

PREBERITE ŠE: Samo za odrasle: malo drugačne ideje za družabne igre